Afwijkende mondgewoonten







Wat zijn mondgewoonten?

De spieren in en rond je mond zijn van groot belang voor de stand van je tanden. Tussen de werking van al deze spieren bestaat er een functioneel evenwicht. Hierin speelt ook je tong een grote rol. Deze ligt hoog in de mond, tegen het gehemelte aan en raakt met het puntje net niet de voortanden aan. Hierdoor ‘duwt’ hij de bovenkaak opzij waardoor deze breder uitvalt dan de onderkaak, met een prettige kaaksluiting als gevolg. Hiernaast is de mond gesloten en wordt er door de neus geademd.


Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Wanneer bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren kan dit gevolgen met zich meebrengen. Gevolgen die bijna altijd weer effect hebben op de vorm van het gebit en de kaken.

Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het kind te lang flesvoeding of een speen heeft gehad. In principe heeft een kind tot ongeveer 1 jaar een sterke zuigbehoefte. Wanneer het kind langer op een speen, fles of vinger(s) zuigt en/of drinkt uit een fles/borst kan dit nadelige gevolgen hebben voor de stand van de tong en de spieren in en rond de mond. Rond de eerste verjaardag maakt de tongligging de ontwikkeling door van laag in de mond naar hoog in de mond. Zolang het kind nog op een speen, duim- of vinger zuigt en/of de fles krijgt (hoe kort op de dag dan ook) kan dit deze ontwikkeling in de weg staan. Waardoor de tong laag in de mond blijft liggen. Wat je dan veel ziet is dat de tong tegen de tanden duwt (ook tijdens het slikken) of rust tussen de tanden. Waardoor de tong de tanden naar voren duwt, of er voor zorgt dat deze niet verder doorkomen. Vaak gaat dit samen met openmondgedrag. Doordat het kind met zijn mond open zit, slikt hij/ zij minder vaak. Elke keer als je slikt wordt de buis van Eustachius schoongemaakt. Iets wat dan minder vaak gebeurd. Wat kan leiden tot het meer doormaken van oorontstekingen.


Gevolgen van afwijkend mondgedrag

  • Slissen
  • Openmond gedrag
  • Oorontstekingen
  • Voortanden staan naar voren
  • Voortanden sluiten niet
  • Op latere leeftijd kaakgewrichts-problemen en houdingsproblemen met vaak nek en schouder klachten als gevolg.
  • Leerproblemen (minder zuurstof naar de hersenen)
  • Sneller moe
  • Weinig speekselaanmaak, wat gaatjes veroorzaakt.


Wat doet de logopedist?

Wanneer u voor het eerst komt starten we met een kennismakingsgesprek. Er worden dan vragen gesteld om zo een duidelijk beeld te krijgen van uw kind. Hiernaast zal er ook uitleg gegeven worden. Vervolgens zal er onderzoek plaatsvinden om zo tot een passend behandelplan te komen. Hierna zullen de behandelingen wekelijks plaats vinden.

Kinderlogopediepraktijk de Kleine Octopus heeft veel ervaring en is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met afwijkende mondgewoonten. Met in het bijzonder:

  • OMFT (Oro Myofunctionele Therapie)
    Het doel van OMFT is om de functies in de mond te veranderen. Om dit te bereiken worden er thuis elke dag meerdere oefeningen geoefend. Om zo uiteindelijk de gewoontes van bijvoorbeeld openmondgedrag en een verkeerde slikbeweging te kunnen veranderen.

bron: www.logopedie.nl